רבים מהאוכלוסייה סובלים כיום מכאבים בכף הרגל, כאשר חלקם מקבלים אבחון מהרופא כי מדובר בכאב דורבן. עד אותו אבחון, חשבנו כי דורבן היא למעשה חיה קוצנית שפעילה בעיקר בשעות הלילה והפלא ופלא ? פתאום היא מופיעה בכף הרגל!
אז מה זה בעצם כאב דורבן?
תופעת דורבן בעקב היא למעשה תוצר לוואי של דלקת שהתפתחה באזור הקשת של כף הרגל. רקמת החיבור שבין עצם העקב לבסיס האצבעות, תפקידה לשמור על הקשת הפנימית בכף הרגל. כאשר יש פגיעה מסיבה כלשהי באותה רקמה, תיווצר דלקת ויחלו הכאבים בעקב.
סיבות להיווצרות כאב דורבן
• פלטפוס: כף רגל שטוחה, במהלך השנים, לא שומרת בצורה טובה על קשת כף הרגל ועם הזמן נוצרת שחיקה שיוצרת דלקת.
• כף רגל סוכרתית: חולי סכרת סובלים מבעיות רבות בכף הרגל ועליהם לשמור עליה בצורה בריאה ככל הניתן. אחת התופעות הידועות יותר בקרב חולי סוכרת היא תופעת הדורבן בעקב.
• משקל עודף: אנשים שסוחבים משקל עודף במשך שנים מעבירים את אותו משקל לכפות הרגליים. בסופו של דבר הרגליים לא עומדות בעומס והיציבה כולה משתנה.
• עמידה על כפות הרגליים: אנשים שעומדים על הרגליים בחלק ניכר של היום.
דרכי טיפול בכאב דורבן
רופאים רבים מציעים טיפולים שכוללים ניתוחים למיניהם, עיסויים מיוחדים, קיבוע כף הרגל בסד וכדומה. טיפול נוסף שמוצע היום לבעיית הדורבן היא מדרסים ביו-מכניים. מדרסים ביו-מכניים הם מדרסים קשיחים שמציבים את כף הרגל במנח הנכון ולה ובכך מונעים העברת משקל לא נכונה ועומסים על כף הרגל ובכך מפחיתים משמעותית את כאב הדורבן. המידות למדרס הביו-מכני נלקחות בשכיבה, כאשר כף הרגל נמצאת במנח ניטרלי ובעזרת גבס מקבעים את כף הרגל במנח הנכון. המדרס נשלח לארצות הברית וחוזר בצורתו הקשיחה שמחזיקה לשנים רבות. שחיקת המדרס היא מינימלית ולכן מהווה פתרון ארוך טווח.
לסיכום, כאבי הדורבן יכולים להגיע בשלבים שונים בחיים ? צעירים ומבוגרים סובלים מכך באותה מידה. אפשרויות הטיפול בכאבי הדורבן הן רבות ומגוונות, אך ההמלצה כיום היא מדרס ביו-מכני.
מדרסים